OR-CURSUS.com - het trainingsbureau voor ondernemingsraden!

Fusie

OR Forum Forums OR & Bestuurder Fusie

Tags: ,

Weergave van 1 reactie thread
  • Auteur
    Berichten
    • #348
      09012557
      Deelnemer

        Hallo,

        Wij hebben nog geen maand geleden de OR-cursus gehad, maar we kunnen nu al flink wat ondersteuning gebruiken…
        In een overleg tussen bestuur van onze stichting en de OR, heeft het bestuur aangegeven dat er plannen zijn voor een fusie met een lokale, grotere organisatie, en dat de intentieverklaring op 12 november getekend zal worden.

        Vragen:
        1. Het bestuur gaf aan de OR expres niet eerder op de hoogte gesteld te hebben om ervoor te zorgen dat het nieuws niet tijdens de plannen al rond zou gaan zingen. Dit lijkt ons niet acceptabel, maar wat kunnen we er nu nog mee?
        2. Welke rechten en plichten hebben wij in dit traject?
        3. Waar moeten we als OR op letten bij de intentieverklaring?
        4. Er is gezegd dat de andere organisatie onze organisatie “met huid en haar” zal overnemen. Hoe kunnen wij garanderen dat onze medewerkers dezelfde contracten blijven houden?

      • #350
        RoaldKleist
        Sleutelbeheerder

          Vervelend om te horen dat jullie direct in een fusie terecht zijn gekomen. Ik hoop dat het voor jullie goed uitpakt. Maar, helaas moet ik zeggen, dat het begin van de kant van de bestuurder niet goed is. En volgens mij is het een overname en geen fusie. Tenminste dat is mijn interpretatie na het lezen van de tekst. Hieronder tref je de antwoorden op je vragen:

          1. Het bestuur had vanaf het moment dat er alleen al kennismakingsgesprekken waren de OR op de hoogte moeten stellen van een mogelijke fusie/overname. Helaas kun je er nu niets mee. Maar het versterkt wel de juridische positie van de ondernemingsraad. Dus als het erop aankomt, dan heb je een grote kans dat je in het gelijk gesteld wordt. Op dit moment kan het je ondersteunen in de positie die je inneemt.
          2. Het adviesrecht is van toepassing. En die geldt in de meeste gevallen ook voor de intentieverklaring. Als de intentieverklaring niet vrijblijvend is, grote gevolgen heeft voor de organisatie of er een boete betaald moet worden als de fusie/overname niet doorgaat. Uit vraag vier leid ik af, dat de fusie grote consequenties heeft en daarom voor de intentieverklaring advies aangevraagd dient te worden.
          3. Dat is erg afhankelijk van de intentieverklaring zelf. Het kan bestaan uit een paar zinnen, maar er kan ook een heel plan van overname/fusie bij zitten. Dat is erg verschillend. Voor de OR zijn een aantal punten belangrijk, zoals continuïteit (is de organisatie financieel gezond?), de erkenning van de rol van de medezeggenschap, het sociaal beleid (personeelsbeleid, arbeidsvoorwaarden), het arbo beleid en ziekteverzuim overnemende partij.
          4. De rechten van de medewerkers blijven behouden. Dus over de bestaande contracten hoef je geen zorgen te maken.

          Ik hoop de vragen hiermee voldoende beantwoord te hebben en wens jullie veel sterkte en wijsheid gedurende het proces.

          • Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 10 maanden geleden door RoaldKleist.
      Weergave van 1 reactie thread
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.