bestuurder instemmingsrecht OR

OR Forum Forums OR & Bestuurder bestuurder instemmingsrecht OR

Weergave van 1 reactie thread
  • Auteur
    Berichten
    • #420
      09012763
      Deelnemer

        Onze werkgever wil een wijziging doorvoeren met de functioneringsgesprekken en een naaste collega tijdens het functioneringsgesprek laten meeluisteren en notuleren. Op grond van artikel 27 lid 1g heeft de OR instemmingsrecht ingeval van wijziging bij de procedure van beoordelingen. Wij zijn het met de wijziging natuurlijk niet eens omdat het functioneringsgesprek privacygevoelig is. Het functioneringsgesprek dient veilig te zijn voor de medewerker en men moet vrijuit kunnen praten. De OR heeft de directie middels een gesprek aangegeven dat we het er niet mee eens zijn en dat er al collega’s naar ons toe zijn gekomen dat ze dit niet willen. De directie heeft ons in een eerder schrijven al laten weten dat ze zich van ons mondeling geuite bezwaren niks aantrekken en de notulist toch in het gesprek gaan toevoegen. De OR gaat onze directie schriftelijk laten weten dat we niet instemmen met een notulist en vragen de directie om hun reactie. Een bijkomstigheid is dat onze directie ons deze wijziging niet heeft meegedeeld en de OR hier toevallig vorige week achter is gekomen. De functioneringsgesprekken beginnen morgen, Onze vraag is: Wat moet de OR doen indien de directie na ons schrijven aan hun standpunt vasthoudt? Moet de OR dan uit eigen beweging een brief rond sturen naar het personeel om ze te informeren van onze tegenstelling en hen informeren dat zij niet akkoord hoeven te gaan met een notulist tijdens het functioneringsgesprek?

      • #421
        RoaldKleist
        Sleutelbeheerder

          Balen dat de bestuurder op deze manier met jullie omgaat. De bestuurder behoort, in het kader van de goede relatie, dit zeker met jullie te bespreken.

          1. Als het om een tijdelijke wijziging gaat, een zogenaamde pilot, dan hoeft de bestuurder geen instemming te vragen. Behalve wanneer het om een beleid over gezond en veilig werken gaat. Maar dat is hier niet het geval. Als OR is het goed om de bestuurder erop te wijzen dat jullie een instemmingsverzoek verwachten aan het einde van de pilot. De bestuurder moet dus duidelijk maken tot wanneer de pilot duurt en op basis waarvan de bestuurder gaat besluiten of de pilot geslaagd is. Je kunt wel al aangeven dat jullie er niet positief tegenover staan. Daarnaast kun je de achterban bevragen hierover.
          2. Gaat het niet om een pilot, dan moet je een nietigverklaring naar de bestuurder sturen. Het is heel belangrijk dat je op papier hebt dat het om een pilot gaat. Want anders zou je zomaar je instemmingsrecht kunnen verspelen. Je moet namelijk binnen een maand nadat je kennis genomen hebt van het feit dat de bestuurder een beleid uitvoert zonder instemming te hebben gevraagd, een nietigverklaring sturen. Als je dat namelijk niet doet, dan vervalt je instemmingsrecht. Gaat de bestuurder dor met uitvoeren van het besluit, dan kun je het beste een advocaat inschakelen. Je kunt uiteindelijk via de rechter de bestuurder dwingen te stoppen met uitvoeren van het besluit.
          3. Verder lijkt het mij in het kader van de privacy niet kunnen dat er een naaste collega bij je beoordelingsgesprek zit. Maar goed, ik ben geen expert op dit gebied. Daarom raad ik je aan hiervoor een (externe) jurist te raadplegen.

          Ik hoop je hiermee op weg geholpen te hebben. Veel sterkte hiermee en hou mij op de hoogte van de ontwikkelingen.

      Weergave van 1 reactie thread
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.