OR-CURSUS.com - het trainingsbureau voor ondernemingsraden!

wens werkgever: 15 min. meer werken zonder loon/tijd compensatie

OR Forum Forums OR & Bestuurder wens werkgever: 15 min. meer werken zonder loon/tijd compensatie

Weergave van 1 reactie thread
 • Auteur
  Berichten
  • #432
   09012782
   Deelnemer

    Ons collectief werkrooster is al langer dan 10 jaar zo ingedeeld dat er elke week 15 minuten per week tekort komen. Er wordt dus eigenlijk 15 minuten per week tekort gewerkt. Dit is wel een bewuste (sociale) afspraak geweest destijds tussen werkgever en werknemer, deze afspraak is in het verleden niet in documenten vastgelegd. De roosters van parttimers zijn zo ingedeeld dit zij geen 15 minuten per week te weinig werken.
    Nu wil de werkgever deze 15 minuten voor de fulltimers afschaffen door bijvoorbeeld één keer per week 15 minuten extra te werken.
    Deze kwestie zou onder art. 27 instemmingsrecht vallen.
    Is het juridisch wel mogelijk om überhaupt de arbeidstijd te verlengen zonder compensatie?
    Het advies om de parttimers met 15 minuten per week te compenseren (om het voor iedereen gelijk te maken) is afgewezen.

   • #433
    RoaldKleist
    Sleutelbeheerder

     Het aanpassen van een werkrooster valt onder artikel 27:1.b, de bepaling luidt als volgt:

     De ondernemer behoeft de instemming van de ondernemingsraad voor elk door hem voorgenomen besluit tot vaststelling, wijziging of intrekking van:
     b.een arbeids- en rusttijdenregeling of een vakantieregeling;

     De bestuurder moet daarom aan jullie instemming vragen.
     De vraag :”Is het juridisch wel mogelijk om überhaupt de arbeidstijd te verlengen zonder compensatie?” kan ik niet met 100% zekerheid beantwoorden. Normaal gesproken moet er gecompenseerd worden. En ik verwacht ook dat de rechter dit zal eisen, mocht het zover komen. Er spelen verschillende aspecten, namelijk:

     1. Gelijke behandeling: De voltijdmedewerkers worden met dit besluit niet gelijk behandeld. Zij moeten namelijk meer gaan werken zonder compensatie. Terwijl parttime medewerkers niet meer hoeven te werken. Gelijke behandeling weegt erg zwaar, dus alleen al om deze reden verwacht ik dat compensatie noodzakelijk is.
     2. 15 minuten: 15 minuten is niet echt een significante verandering en volgens de werkgever werkten de voltijdmedewerkers te weinig. Om deze reden zou een compensatie niet van toepassing zijn.
     3. 10 jaar: Het is al tien jaar zo. Kun je dan nog wel spreken van 15 minuten te weinig werken? In mijn ogen is dit een verworven recht. Te vergelijken met 15 minuten pauze (koffietijd) op kosten van de werkgever. En daarom hebben de voltijdmedewerkers nooit te weinig gewerkt. Dit is een sterk argument voor compensatie

     Na de drie argumenten afgewogen te hebben kom ik tot de conclusie dat ik met 95% zekerheid kan schrijven dat compensatie noodzakelijk is. Raadpleeg de achterban, voordat jullie een besluit nemen. Als de achterban compensatie wil, dan versterkt de uitslag van de raadpleging jullie standpunt. Want ik neem aan dat jullie niet instemmen als er geen compensatie komt.

     Ik hoop jullie hiermee geholpen te hebben.

   Weergave van 1 reactie thread
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.