OR-CURSUS.com - het trainingsbureau voor ondernemingsraden!

Overwerk op feestdagen

OR Forum Forums Communicatie en de OR Overwerk op feestdagen

Weergave van 1 reactie thread
 • Auteur
  Berichten
  • #400
   09012409
   Deelnemer

    Wat voor rol kan de OR spelen als de werkgever bepaalt dat er op feestdagen overgewerkt moet worden in een voorwaartse rotatie van 3 ploegen?

   • #404
    RoaldKleist
    Sleutelbeheerder

     De ondernemingsraad heeft een belangrijke rol te spelen als het gaat om het overwerk tijdens feestdagen in een voorwaartse rotatie van 3 ploegen. Het is namelijk zo dat er in veel organisaties gewerkt wordt met een dergelijke roostersysteem, waarbij er continuïteit van het productieproces vereist is. In deze situaties kan het voorkomen dat er ook tijdens feestdagen gewerkt moet worden.

     De rol van de ondernemingsraad is om ervoor te zorgen dat de belangen van de werknemers worden behartigd en dat er geen onnodige risico’s worden genomen. Dit betekent dat de ondernemingsraad moet toezien op de naleving van de wet- en regelgeving met betrekking tot overwerk en dat er voldoende rekening wordt gehouden met de gezondheid en veiligheid van de werknemers.

     Om ervoor te zorgen dat de belangen van de werknemers worden behartigd, moet de ondernemingsraad nauw samenwerken met de werkgever. Samen moeten zij afspraken maken over de verdeling van de overuren tijdens feestdagen in een voorwaartse rotatie van 3 ploegen. Hierbij moet rekening worden gehouden met de wettelijke bepalingen ten aanzien van de maximale arbeidsduur en rusttijden. Ook moet er aandacht worden besteed aan de compensatie van de werknemers, bijvoorbeeld in de vorm van extra vrije dagen of een financiële vergoeding.

     Daarnaast moet de ondernemingsraad erop toezien dat er voldoende aandacht wordt besteed aan de gezondheid en veiligheid van de werknemers. Dit betekent dat er bijvoorbeeld maatregelen moeten worden genomen om ervoor te zorgen dat de werknemers niet overbelast raken en dat er voldoende rusttijden worden ingebouwd.

     Tot slot is het belangrijk dat de ondernemingsraad ook oog heeft voor de sociale aspecten van het overwerk tijdens feestdagen in een voorwaartse rotatie van 3 ploegen. Het kan namelijk zo zijn dat werknemers hierdoor minder tijd hebben voor hun gezin en sociale activiteiten. Hier moet de werkgever rekening mee houden en eventueel maatregelen nemen om deze negatieve effecten te beperken.

     Al met al heeft de ondernemingsraad een belangrijke rol te spelen als het gaat om het overwerk tijdens feestdagen in een voorwaartse rotatie van 3 ploegen. Door nauw samen te werken met de werkgever en aandacht te besteden aan de belangen van de werknemers, kan ervoor worden gezorgd dat het overwerk op een veilige en verantwoorde manier plaatsvindt en dat de werknemers hier ook voldoende voor worden gecompenseerd.

   Weergave van 1 reactie thread
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.