OR Forum › Forums › Rechten van de OR › Is instemmingsrecht een plicht?
- Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 1 jaar, 6 maanden geleden door RoaldKleist.
-
AuteurBerichten
-
-
17 maart 2023 om 11:15 #402
Onderstaande vraag kreeg ik via de e-mail binnen:
Beste Roald,
Vorig jaar hebben we met de OR een communicatiecursus bij je gedaan. We mochten nog vragen stellen, graag maken we hier nu gebruik van.
We krijgen in juli een nieuw primair systeem. Voor een afdeling geldt dat in dat systeem bloktijden voor de vaklieden aangehouden worden.
Zo staat het onder meer in de nota:
08.00 tot 10.00 uur
10.00 tot 12.00 uur
12.30 tot 14.30 uur
14.30 tot 16.30 uurVoor huurder(s) zullen de nieuwe bloktijden gemakkelijk te begrijpen zijn omdat deze allen uit een gelijke werkduur van twee uur bestaan. Hiermee zullen we dus een integrale vervroeging van de pauze doorvoeren met als aanvangstijd 12.00 uur.
Voor onze vaklieden houdt dit in dat zij vastzitten aan lunchtijd van 12.00 tot 12.30, terwijl voorheen de lunch flexibel genoten kon worden tussen 12.00 en 13.00.
Dit gaat dus over een regeling van werk- en rusttijden. Weliswaar maar een half uur, maar toch kan dit een (grote) impact hebben op de betreffende medewerkers.
Onze vraag als OR is: Voor werk- en rusttijdenregelingen heeft een OR instemmingsrecht. Het verzoek is dan ook officieel neergelegd bij de OR. Wij weten eerlijk gezegd niet goed hierop te antwoorden. Het systeem kan niet anders ingericht worden, maar de vaklieden waren gewend flexibel te kunnen lunchen.
Kan de OR zich onthouden van advies/instemming? Is Instemmingsrecht ook een plicht? Als wij ons onthouden van advies of instemming, wordt de regeling gewoon doorgevoerd. Kunnen we dat doen, of zijn we verplicht concreet antwoord te geven?
Wij hopen dat jij hierover enige duidelijkheid kan verschaffen. Alvast bedankt voor je reactie.
-
17 maart 2023 om 11:16 #403
Dank je voor je e-mail.
Je hebt als OR een recht, geen plicht. Dat betekent dat je geen gebruik hoeft te maken van dit recht. Je kunt je onthouden van instemming. Maar je moet wel aangeven dat je afziet van je recht.
Ik zou de kwestie eerst voorleggen aan de achterban. Als zij het belangrijk vinden, dan gebruikmaken van je recht. En je beslissing nemen op basis van de uitslag van de raadpleging van je achterban.
Bij de invoering van dit systeem, ik ga ervan uit dat het nieuw is, had aan jullie advies gevraagd moeten worden. Bij de adviesaanvraag had ook aangegeven moeten worden wat de consequenties voor het personeel zijn. Dus ook dat de werktijden moeten veranderen als gevolg van de implementatie van dit systeem.
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.