Indexatie lonen

OR Forum Forums Rechten van de OR Indexatie lonen

Weergave van 4 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #389
   09012634
   Deelnemer

    Onze bestuurder heeft ons laten weten dat de lonen komend jaar met 5% geïndexeerd zullen worden. Wij zijn over het percentage vooraf niet geïnformeerd. Ik ben benieuwd of hier instemmingsrecht van toepassing was krachtens artikel 27:1.c WOR.

   • #390
    RoaldKleist
    Sleutelbeheerder

     Daar is niet direct antwoord op te geven. Er zijn namelijk een aantal mitsen en maren.

     1. Als de beloningsregeling veranderd moet worden, dan is instemmingsrecht van toepassing. Maar de vraag is, of de beloningsregeling wel veranderd moet worden. En dat is weer afhankelijk van de manier waarop indexatie van de lonen in de beloningsregeling geformuleerd is. Die informatie heb ik nodig om antwoord op je vraag te geven.
     2. Als indexatie niet in de beloningsregeling geregeld is, dan rijst de vraag of dit een eenmalige indexatie is, of dat er voortaan elk jaar 5% indexatie van toepassing is. Als het een eenmalig besluit van de bestuurder is, dan is instemmingsrecht niet van toepassing. De regeling heeft dan namelijk een tijdelijk karakter.
     3. Als er een cao van toepassing is en met het besluit voert de bestuurder slechts uit wat in de cao bedongen is, dan is instemmingsrecht niet van toepassing.

     Ik hoop je hiermee verder geholpen te hebben.

    • #391
     09012634
     Deelnemer

      Dank alvast voor het antwoord!

      Er is geen cao van toepassing. In onze personeelsgids staat dat ‘indexering wordt toegepast op basis van de landelijke inflatie’. Bestuurder geeft aan dat de personeelsgids niet leidend en wijkt daar nu vanaf met een indexatie die lager is dan de landelijke inflatie. Dat er afgeweken zou worden is wel in een overleg ter sprake gekomen, maar over het uiteindelijke percentage zijn we als OR niet geïnformeerd. Wij vragen ons af of dat wel had gemoeten.

     • #392
      RoaldKleist
      Sleutelbeheerder

       In mijn ogen heb je daar gelijk in. De bestuurder wijkt af van hetgeen in de personeelsgids bepaald is. Tenminste als er niet een ontsnappingsclausule is. Iets in de trant van “Bij uitzonderlijke gevallen kan hiervan afgeweken worden.”. Als er geen ontsnappingsclausule van toepassing is, dan had de bestuurder instemming moeten vragen, omdat er afgeweken wordt van de regeling in de personeelsgids. Een instemmingsverzoek moet schriftelijk ingediend worden en er kleven een aantal eisen aan. Dit is niet gebeurd. Dus de bestuurder is van plan een besluit uit te voeren waarop instemmingsrecht van toepassing is. Dan moet de OR, om zijn recht niet te verspelen, binnen een maand een nietigverklaring naar de bestuurder sturen. Binnen die maand kan de OR de discussie aangaan met de bestuurder. Helpt dit niet. Dan adviseer ik jullie met een advocaat te bellen. Meestal bindt de bestuurder in, wanneer de bestuurder een brief van een advocaat krijgt.

      • #394
       09012634
       Deelnemer

        Nogmaals bedankt voor deze toelichting!

      Weergave van 4 reactie threads
      • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.