OR-CURSUS.com - het trainingsbureau voor ondernemingsraden!

Bewaken samenstelling personeelsbestand

OR Forum Forums Taken van de OR Bewaken samenstelling personeelsbestand

Weergave van 1 reactie thread
 • Auteur
  Berichten
  • #294
   anneke.zandt
   Deelnemer

    Binnen ons (grote) bedrijf blijken steeds meer gezinsleden aangenomen te worden; dit begon met de 4 kinderen van het hoofd P&O zelf, welke alle 4 als werknemer en/of stagiair (1x) geregistreerd werden. Nu ook het 2e kind van een andere werknemer op de loonlijst verschijnt vragen wij ons af of de OR kan verzoeken of er een maximum aan het aantal aangenomen gezinsleden gesteld kan worden?

   • #295
    RoaldKleist
    Sleutelbeheerder

     Beste Anneke,

     De taak van een OR is het bevorderen van gelijke behandeling en erop toezien dat iedereen gelijk behandeld wordt. Nu zijn er een aantal redenen waarom een werkgever bepaalde mensen voor mag trekken. De redenen kun je vinden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gelijke-behandeling-op-het-werk/vraag-en-antwoord/mag-een-werkgever-onderscheid-maken-tussen-sollicitanten. Verder kun je op De Werving & Selectiegids uitgebreidere informatie hierover vinden.
     Uit deze informatie blijkt dat je echt een hele goede reden moet hebben om een bepaalde groep voor te trekken. Ook blijkt uit deze informatie dat familie niet voorgetrokken mag worden. Het wordt ook wel nepotisme genoemd. En nepotisme is eigenlijk een vorm van corruptie.

     De nadelen van nepotisme zijn onder andere:

     1. Er kunnen mensen aangenomen worden die feitelijk niet aan de functie-eisen voldoen.
     2. De benoeming kan ten koste gaan van beter gekwalificeerde kandidaten.
     3. De benoemde persoon voelt zich onschendbaar en zal daardoor minder presteren. Hij wordt namelijk toch niet door zijn eigen familie ontslagen.
     4. Collega’s gaan zich ergeren aan de benoemde persoon, omdat zij zich belemmerd voelen in het uiten van kritiek.
     5. Collega’s die graag op de functie hadden willen solliciteren gaan tegenwerken, zijn minder gemotiveerd en kunnen uiteindelijk zelfs vertrekken.

     Je ziet dat er genoeg redenen zijn om juist niet een familielid aan te nemen. Maar goed, het is enigszins wel menselijk om dit te doen.

     Maar, wat kun je doen?

     1. Zet dit punt op de agenda van de overlegvergadering. Praat erover met de bestuurder. Je kunt hierbij de nadelen benoemen.
     2. Wijs de bestuurder op de regels met betrekking tot het vervullen van vacatures. Vaak staat er in de cao hoe er met vacatures omgegaan moet worden. Wat ik veel zie, is de regel dat een vacature eerst een bepaalde tijd intern uitgezet moet worden. Pas als de vacature niet door een interne vervult kan worden, mag de vacature extern worden geplaatst.
     3. Wijs de bestuurder op de NVP sollicitatie code.
     4. Als er een cao van toepassing is en je komt er niet uit met de bestuurder, dan kun je de vakbond raadplegen. En samen met de vakbond actie ondernemen.

     Ik hoopje hiermee verder geholpen te hebben.

     Met vriendelijke groet,

     Roald Kleist

   Weergave van 1 reactie thread
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.