OR Forum › Forums › Rechten van de OR › bestuurder voert besluit niet uit na instemming OR
Tags: intrekken instemming
- Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 3 jaren, 11 maanden geleden door RoaldKleist.
-
AuteurBerichten
-
-
20 november 2020 om 11:37 #279
Onderstaande vraag werd mij gesteld:
Stel de OR keurt een bepaald verzoek formeel goed. De bestuurder besluit echter te wachten met het doorvoeren van een aanpassing binnen de organisatie gezien het feit dat dit niet het juiste moment betreft. Intussen veranderen er zaken, maar de goedkeuring is dus al wel binnen.Is er ook een bepaalde geldigheid die vastligt waarop de bestuurder deze instemming dus in behandeling mag/moet nemen? Of moet de bestuurder na een X periode een nieuwe instemming aanvragen omdat de situatie inmiddels is veranderd na bijvoorbeeld een half jaar? Zo ja, wat is de periode waarop dit dan zou moeten?
Ik hoop dat jij hier wellicht het antwoord nog op hebt.
Alvast bedankt voor je antwoord hierin.
-
20 november 2020 om 11:40 #280
De volgende tekst is te vinden in art. 27:2 WOR.
Na de beslissing van de ondernemingsraad deelt de ondernemer zo spoedig mogelijk schriftelijk aan de ondernemingsraad mee welk besluit hij heeft genomen en met ingang van welke datum hij dat besluit zal uitvoeren.
De conclusie die ik hieruit trek is dat de ondernemer binnen zeer korte termijn mee moet delen of hij het voorgenomen besluit ook daadwerkelijk uit gaat voeren en wanneer de ondernemer dit gaat doen. De vraag is natuurlijk hoe kort is die termijn. Er staat letterlijk: “zo spoedig mogelijk”. Maar wat is zo spoedig mogelijk? Jurisprudentie hierover is moeilijk te vinden. Maar “zo spoedig mogelijk” is een termijn waarbij je eerder denkt aan een aantal dagen, misschien een paar weken. Een termijn van zes weken kom ik vaak tegen als het gaat om een termijn waarbinnen de OR moet reageren. Maar dit is ook erg afhankelijk van de situatie. De OR moet zijn mening vaak nog vormen, veel informatie doornemen en de OR is er niet fulltime mee bezig. Dus in mijn ogen kun je voor “zo spoedig mogelijk” een termijn van maximaal 2 weken in acht nemen. Dat is een redelijke termijn, gezien het feit dat het een voorgenomen besluit van de ondernemer zelf is.
Verder staat er in de wet geen consequentie op het niet naleven van de termijn “zo spoedig mogelijk”. Dus de vraag is wat je ermee kan, als de ondernemer veel later pas te kennen geeft of en wanneer hij het besluit uit gaat voeren.
Als je van mening bent dat de omstandigheden dusdanig zijn veranderd, dat je geen instemming zou hebben verleend als de omstandigheden waren zoals ze nu zijn, dan zou ik een intrekking van je besluit naar de bestuurder sturen. Een voorbeeld kan zijn:
Gezien de veranderde omstandigheden en het uitblijven van een schriftelijke mededeling welk besluit u heeft genomen, trekken wij onze instemming dd … betreffende … in. Wij ontvangen graag een nieuw instemmingsverzoek waarin de veranderde omstandigheden verwerkt zijn.
Je zult wel een goede onderbouwing moeten toevoegen, waarom je de instemming intrekt.
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.