OR-CURSUS.com - het trainingsbureau voor ondernemingsraden!

Overlegvergadering notulen en verslag

OR Forum Forums OR & Bestuurder Overlegvergadering notulen en verslag

Weergave van 1 reactie thread
 • Auteur
  Berichten
  • #381
   RoaldKleist
   Sleutelbeheerder

    De volgende vraag werd mij gesteld:
    Hallo Roald,

    Graag even jouw deskundige mening over het notuleren van OR-vergaderingen met de bestuurder.

    Als wij de Notulen maken van de vergadering dan sturen wij deze eerst na de bestuurder ter inzage, nu hebben wij al 2 keer meegemaakt dat wij duidelijk notuleren wat er tijdens de vergadering besproken wordt en dat de bestuurder dan vervolgens behoorlijk veel wegstreept cq aanpast.

    Tijdens ons laatste overleg hebben wij aan het eind van de vergadering nog besproken wat we gingen notuleren met de bestuurder. Als we later de Notulen voorleggen wordt er alsnog veel aangepast c.q. verwijderd.

    Wij hebben het gevoel dat de afgevaardigde van de bestuurder dus toezeggingen en uitspraken doet die later door de directie/bestuurder teruggedraaid worden.

    Vervolgens komen wij dan met Notulen naar de achterban terug dat niet veelzeggend is en we dus niet geloofwaardig overkomen, dit is niet motiverend voor ons OR werk.

    Kan jij aangeven in hoeverre de bestuurder de notulen aan mag passen zelfs nadat ze tijdens de vergadering goedgekeurd zijn?

    Wij horen het graag van je,

    MVG

   • #382
    RoaldKleist
    Sleutelbeheerder

     Hallo,

     Allereerst moet er een onderscheid gemaakt worden tussen notulen en verslag. De notulen zijn een exacte weergave van hetgeen gezegd is en het verslag is een samenvatting van hetgeen er gezegd is. De notulen moeten achteraf ondertekend worden door de bestuurder en de voorzitter van de OR. Omdat notulen een exacte weergave zijn van hetgeen er gezegd is, mag er niet afgeweken worden van hetgeen gezegd is. Ook mag er niet in geschrapt worden. Notulen zijn voor gebruik tussen OR, bestuurder en eventueel een rechter. De notulen worden dus niet naar de achterban gestuurd. Het verslag wordt wel naar de achterban gestuurd. Het verslag moet wel een behoorlijke samenvatting zijn, maar daar mogen aanpassingen in gedaan worden en eventueel onderwerpen worden geschrapt. Let wel dat de WOR geschreven is met openbaar en transparant ondernemen in het achterhoofd. Dus in principe moet alles gecommuniceerd worden.

     Uit je tekst concludeer ik dat degene waarmee jullie vergaderen, achteraf gecorrigeerd wordt. Dat betekent dat jullie niet met de WOR-bestuurder vergaderen. Want de WOR-bestuurder behoort eindverantwoordelijk te zijn wat betreft de besproken onderwerpen. Als dit zo is, verzoek dan met de eindverantwoordelijke te mogen vergaderen.

     Als je de correctie bespreekt en de bestuurder doet er niets mee, dan kun je naar de bedrijfscommissie gaan. Ter ondersteuning zou je een advocaat in kunnen schakelen, maar dat hoeft niet. Je kunt een bemiddeling aanvragen op ser.nl. De bemiddeling is gratis en wordt gedaan door een bedrijfscommissie. Dit is een onafhankelijk overheidsorgaan. Het enige oordeel dat ik mij kan voorstellen is een uitspraak in jullie voordeel. Mocht dit niet baten, dan kun je uiteindelijk nog de stap naar de kantonrechter zetten. Een advocaat kan je hiermee helpen.

     Ik hoop dat ik jullie hiermee geholpen heb. Laat je mij weten hoe dit verder gaat?

     Met vriendelijke groet,

     Roald

   Weergave van 1 reactie thread
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.