OR-CURSUS.com - het trainingsbureau voor ondernemingsraden!

OR lid reintergratie

OR Forum Forums Rechten van de OR OR lid reintergratie

Weergave van 2 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #241

   Geachte heer mevrouw,

   Ik wordt door mijn werkgever (ten onrechte(ik heb Parkinson maar ik reageer goed op de medicatie)) arbeidsongeschikt verklaard voor mijn eigen werk.
   Als gevolg hiervan verklaren zij dat en van mijn 36-urige werkweek nog slechts 18 uur werk is. Omdat dit tijdelijk werk is (voor de gekozen periode (langer dan de poortwachter periode) stellen zij dat als er een geschikte functie voor 3 dagen beschikbaar komt ik deze verplicht moet aan nemen. hier niet op ingaan betekent dat niet meewerken aan de re-integratie met alle gevolgen van dien.

   Daarnaast stellen ze dat ik dus ook maar voor 18 uur ben aangesteld en niet voor 18 + 6,5 OR uren = 24,5 uur.
   -Klopt deze redenering, of kan ik stellen dat tot ik 2 jaar arbeidsongeschikt ik niet hoef te solliciteren op / zoeken naar banen voor 3 dagen.

   Piet Visser

  • #242
   RoaldKleist
   Sleutelbeheerder

    Beste Piet,

    Erg vervelend om te lezen dat je ten onrechte arbeidsongeschikt verklaard bent.

    Als ik het goed begrijp heeft de bedrijfsarts je arbeidsongeschikt verklaard. En ben jij ervan overtuigd dat je jouw werk wel volledig uit kunt voeren. Eerlijk gezegd is de vraag of je arbeidsongeschikt bent of niet een individuele kwestie, die in principe niet door een ondernemingsraad wordt behandeld. Ik kan mij voorstellen dat je bezwaar kunt maken tegen de verklaring, maar hoe, dat weet ik eerlijk gezegd niet. Maar Sprengers advocaten kan daar verder bij helpen.

    Wat betreft de uren hoort het als volgt geregeld te zijn. Het uitgangspunt is je arbeidscontract. Als er in je arbeidscontract staat dat je 36 uur werkt, dan is dat het maximum. Daar komen de OR-uren niet bovenop. Stel je hebt 6,5 uur per week nodig om je OR-werk te verwerken en een arbeidscontract voor 36 uur, dan hoor je 36-6,5 = 29,5 uur normaal werk te krijgen en heb je 6,5 uur voor je OR-werk. Zodat je bij elkaar op 36 uur per week uit komt. Stel dat je 18 uur per week normaal werk doet en 6,5 uur per week OR-werk, dan werk je in totaal dus 24,5 uur per week. Voor hoeveel uur je aangesteld bent, staat in je arbeidscontract. Hoe de uren verdeeld worden is afhankelijk van de hoeveelheid aan uren OR-werk.

    Ik hoop je hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en wens je veel sterkte de komende tijd.

   • #243

    Dank U voor UW reactie. Ik begrijp uit Uw reactie dat ik mijn vraag niet duidelijk heb gesteld.

    Het probleem is dat mijn werkgever 18 uur aangepast werk op mijn afdeling heeft gevonden. Daarnaast krijgen OR leden bij ons vrij stelling voor 6,5 Uur voor hun OR werk, sommigen in sommigen boven hun aanstelling. tot voorkort kreeg ik 1,5 uur boven mijn aanstelling en werkte ik dus 37,5 Uur.

    Mijn vraag: mag de werkgever mij dwingen voor 3 dagen ander werk te zoeken dus voor de 2 dagen waarvoor zij meent geen werk meent te hebben en voor mijn “OR dag”, terwijl mijn Or termijn nog 2 jaar duurt.

    • #244
     RoaldKleist
     Sleutelbeheerder

      In mijn ogen is het logisch dat, als je normaal gesproken 6,5 uur voor OR-werk krijgt, dat je dit blijft krijgen. De werkgever biedt 18 uur aangepast werk, daarnaast doe je 6,5 uur OR-werk. In totaal werk je dus 18 + 6,5 = 24,5 uur per week. Als je een contract voor 36 uur hebt, dan zou je dus nog voor 36 – 24,5 = 11,5 uur werk moeten zoeken of krijgen.

      Maar goed, wat ik schrijf is mijn persoonlijke logische redenering. Ik ben geen advocaat op het gebied van arbeidsrecht. Daarom adviseer ik dat je juridisch advies inwint bij een specialist. Dat kan bijvoorbeeld bij DAS rechtsbijstand of Sprengers advocaten.

      Veel sterkte de komende tijd en ik hoop dat je snel weer herstelt.

   Weergave van 2 reactie threads
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.