OR en promotie voorzitter

OR Forum Forums OR & Bestuurder OR en promotie voorzitter

Weergave van 1 reactie thread
 • Auteur
  Berichten
  • #340
   ORadvies
   Deelnemer

    Hallo,

    Ik ben sinds ruim 1 jaar lid van een startende OR.
    Nu heeft onze bestuurder besloten onze voorzitter toe te voegen aan het Managementteam van de onderneming.
    De interne procedure voor het invullen van deze (plotseling?) ontstane vacature lijkt niet te zijn gevolgd.
    Nu is het natuurlijk persoonlijk een mooie promotie voor onze voorzitter, maar wij zijn als OR gevraagd om hier advies over te geven.
    Onze voorzitter heeft al te kennen gegeven dat hij met het oog op deze ontwikkeling gaat stoppen als OR-voorzitter en OR-lid (hoewel dit formeel niet zou hoeven) omdat hij niet tussen twee vuren of met tweee petten wil zitten (begrijpelijk).
    Wij zijn als OR gevraagd om geheimhouding in dit traject. Vermoedelijk zal dit intern wel voor enige opschudding gaan zorgen verwacht ik.
    Is een dergelijke ‘move'(on)gebruikelijk? en wat moeten we er als OR mee (ook richting onze achterban).
    Het eea lijkt al min of meer een voldongen feit te zijn.

    Met vriendelijke groet,
    ORadvies (gevraagd)

   • #341
    RoaldKleist
    Sleutelbeheerder

     Beste ORadvies,
     Een heel apart verhaal. Dit roept bij direct een aantal vragen op.

     1. Van OR voorzitter naar het MT. Zijn er besluiten genomen waar de OR niet in is gekend en de voorzitter wel? En heeft hij of zij daarvoor in ruil een positie bij het MT gekregen? Maar goed, dat is mijn wantrouwen. En dat zullen ook een aantal medewerkers zich af gaan vragen. Is die OR er voor hun, of voor carrière jagers? Tenzij het een hele logische stap is. Als de OR-voorzitter in de ogen van veel medewerkers tot het MT zou gaan horen in de toekomst, dan is het een heel ander verhaal. Dan was de verwachting er al en is die alleen maar bevestigd.
     2. Vervangt de OR-voorzitter iemand in het MT of is er een functie gecreëerd? Als er een functie gecreëerd is, dan is de zeggenschapsstructuur veranderd en moet er advies bij de OR worden gevraagd. Maar als het slechts een vervanging is van iemand die weggaat. Dan hoeft er geen advies aan de OR te worden gevraagd.
     3. Waarom moet het traject geheimgehouden worden? Onrust is namelijk geen steekhoudend argument voor het opleggen van geheimhouding. Als OR kun je daar niet mee akkoord gaan. Je bent immers de vertegenwoordiger van de achterban. En de achterban behoor je te kunnen raadplegen. Daarnaast zal geheimhouding in deze kwestie de OR ontzettend schaden. Wat zal de achterban ervan denken als ineens de OR-voorzitter een mooie functie krijgt? Een functie die waarschijnlijk ook andere medewerkers zouden willen vervullen. Dan is de OR al haar geloofwaardigheid kwijt.
     4. Waarom is er geen interne sollicitatieprocedure gehouden? Vaak staat er in de cao dat een interne sollicitatieprocedure verplicht is. Of er staat in het beleid van de onderneming dat vacatures eerst intern uitgezet worden. Is dit bij jullie het geval? Mocht er volgens de cao of het ondernemingsbeleid een interne procedure verplichting zijn, dan kun je als OR nooit akkoord gaan met de gang van zaken. Bestaat die verplichting er niet, dan vind ik persoonlijk dat er wel een interne sollicitatieprocedure zou moeten plaatsvinden. Dat is namelijk veel beter voor de motivatie van de achterban. Zij hebben dan namelijk het idee dat zij een kans maken. En dat is veel beter, dan het in het geheim aanwijzen van iemand. Daarnaast zal de OR-voorzitter veel minder draagvlak krijgen. Hij begint namelijk al op een slechte manier. Hij wordt aangewezen en dat zal bij een aantal medewerkers niet zo prettig vallen.

     Al met al een behoorlijk lastige situatie waarin de OR gedwongen is. Maar ja, hoe ga je hier het beste mee om. Ik zou met de bestuurder om tafel gaan zitten en hem verzoeken alsnog een interne sollicitatieprocedure te houden. Op deze manier heeft iedereen het idee een kans te hebben en kan de OR-voorzitter op een normale manier aan zijn nieuwe functie beginnen. Ook verliest de OR niet zijn geloofwaardigheid. Het is misschien een beetje schijnheilig, maar wel de oplossing waar iedereen zonder kleerscheuren vanaf kan komen. En, laten we wel wezen, vaak heeft de bestuurder al iemand op het oog. Ook als de interne sollicitatieprocedure wel gevolgd was geweest. Het is helemaal niet raar dat een bestuurder al iemand op het oog heeft, maar voor het moreel van de medewerkers is een interne procedure beter.

   Weergave van 1 reactie thread
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.