Niet naleven passief Informatierecht

OR Forum Forums Rechten van de OR Niet naleven passief Informatierecht

Weergave van 1 reactie thread
 • Auteur
  Berichten
  • #290
   09012474
   Deelnemer

    Beste,

    De informatie welke valt onder het passief informatierecht wordt door het bestuur niet aangeleverd, zelfs niet na herhaaldelijke verzoeken hierom. Welke manieren zijn er om toch de bestuurder te bewegen deze informatie aan te leveren?

   • #291
    RoaldKleist
    Sleutelbeheerder

     Het volgende zou ik ondernemen:

     1. De bestuurder uitleggen waarom het voor de OR belangrijk is om de informatie te ontvangen. Benadruk hierbij dat je een bepaalde taak niet uit kunt voeren zonder die informatie.
     2. Vraag de bestuurder waarom hij de informatie niet wil verstrekken. Als hij de informatie niet wil verstrekken, omdat hij de info geheim wil houden, kun je hem erop wijzen dat hij met de OR ook geheimhouding af kan spreken (artikel 20 WOR). Dat moet de belemmering voor het geven van de informatie wegnemen.
     3. De volgende stap is de bestuurder erop wijzen dat hij wettelijk verplicht is de informatie te geven, zie hoofdstuk IVB van de WOR.
     4. Mocht de bestuurder nog steeds niet overstag zijn gegaan, dan kun je een laatste waarschuwing geven. Die zou als volgt kunnen luiden: “De OR heeft herhaaldelijk om informatie verzocht, de OR heeft duidelijk gemaakt dat de informatie belangrijk voor de OR is en de OR heeft de bestuurder erop gewezen dat het wettelijk verplicht is de informatie te verstrekken. Ook heeft de OR aangeboden de informatie geheim te houden. Al deze acties hebben er niet toe geleid dat de bestuurder de gevraagde informatie heeft vertrekt. De OR ziet zich daarom genoodzaakt de informatie via de bedrijfscommissie, dan wel de kantonrechter te verkrijgen als de informatie niet binnen x dagen aan de OR geleverd is.”

     De bedrijfscommissie is een bemiddelaar en kost geen geld. De uitspraak van de bedrijfscommissie is niet juridisch bindend. De kantonrechter kost wel geld. Maar dat komt voor rekening van de onderneming.

   Weergave van 1 reactie thread
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.