Jubileumuitkering en instemmingsrecht

OR Forum Forums Rechten van de OR Jubileumuitkering en instemmingsrecht

Weergave van 1 reactie thread
 • Auteur
  Berichten
  • #354
   RoaldKleist
   Sleutelbeheerder

    De volgende vraag kreeg ik van een OR-lid:
    Hallo Roald,

    Ik hoop dat het nog steeds goed met je gaat! Ik heb een vraagje over de jubileumuitkering. Onze werkgever wil deze versoberen, en wereldwijd dezelfde regeling gaan hanteren. Deze is voor onze werknemers niet voordelig.

    Wanneer ik op internet zoek, vind ik enerzijds info dat voor deze regeling geen instemmingsrecht is, maar anderzijds vind ik zaken waarbij de OR in het gelijk werd gesteld en de werkgever de regeling niet eenzijdig mag aanpassen.

    Kun je me in de juiste richting sturen wat betreft onze rechten en plichten over dit onderwerp?

   • #355
    RoaldKleist
    Sleutelbeheerder

     Beste …

     Het gaat prima :).

     Een jubileumuitkering is een beloning voor het feit dat je een bepaald aantal jaren bij een werkgever in dienst bent. Deze beloning is vastgelegd in het beloningsbeleid van de onderneming, als er geen cao van toepassing is. En ik ga er, gezien de vraag, van uit dat de jubileumuitkering niet in de cao geregeld is, of dat er geen cao van toepassing is. Als dit inderdaad het geval is, dan is het instemmingsrecht van toepassing krachtens artikel 27:1.c WOR:

     De ondernemer behoeft de instemming van de ondernemingsraad voor elk door hem voorgenomen besluit tot vaststelling, wijziging of intrekking van een belonings- of een functiewaarderingssysteem;

     Dus krachtens de Nederlandse wet moet er instemming gevraagd worden. Nou schermt de bestuurder waarschijnlijk met het feit dat dit in het buitenland bepaald is en dat de ondernemingsraad daarom buiten spel staat. Tenminste ik gok erop dat dit naar voren gebracht is. De Hoge Raad is hier heel duidelijk over. Als een bepaalde beslissing gevolgen heeft voor werknemers die in Nederland werkzaam zijn, dan is het Nederlandse recht van toepassing. Met andere woorden in dit geval heeft de ondernemingsraad gewoon instemmingsrecht.

   Weergave van 1 reactie thread
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.