OR-CURSUS.com - het trainingsbureau voor ondernemingsraden!

invloed op beloningen

OR Forum Forums Rechten van de OR invloed op beloningen

Weergave van 1 reactie thread
 • Auteur
  Berichten
  • #276
   09012455
   Deelnemer

    Hi Roald,

    Ons bedrijf gaat binnenkort hun beloningsstrategie veranderen. Voor een deel van het bedrijf betekent dit dat er percentages worden vastgesteld, terwijl er geen CAO van toepassing is. Heeft de OR invloed op de hoogte van de percentages als zodanig? Of hoe werkt dit precies?

   • #278
    RoaldKleist
    Sleutelbeheerder

     Beste OR-lid,

     De OR kan inderdaad invloed uitoefenen als de regeling over het beloningsbeleid verandert. Het kan zijn dat er elk jaar nieuwe percentages vastgesteld worden, maar dat de manier waarop deze percentages vastgesteld worden al geregeld is in bestand beloningsbeleid. Dan blijft het beloningsbeleid hetzelfde, maar veranderen de percentages wel elk jaar.

     Gezien de formulering van de vraag ga ik ervan uit dat het beloningsbeleid inderdaad gewijzigd zal worden. Op een wijziging van het beloningsbeleid is het instemmingsrecht van toepassing, krachtens art. 27:1.c WOR. De tekst van dit artikel vind je hieronder.

     De ondernemer behoeft de instemming van de ondernemingsraad voor elk door hem voorgenomen besluit tot vaststelling, wijziging of intrekking van: een belonings- of een functiewaarderingssysteem;

     Met behulp van dit instemmingsrecht kun je invloed uitoefenen op de manier waarop de percentages, of de percentages zelf, vastgesteld worden. De bestuurder moet jullie namelijk op tijd een instemmingsverzoek sturen. In je reactie hierop kun je aangeven dat je een voorstander bent van bepaalde percentages. Zorg er wel voor dat je jouw standpunt goed onderbouwt. En geef pas formeel instemming op het moment dat jullie een akkoord hebben bereikt over de percentages. Formuleer je instemming nooit als volgt: “Wij stemmen in, als …”. Zorg, ik schrijf het nogmaals, dat je een akkoord hebt voordat je formeel instemt. Met andere woorden, de bestuurder zal zijn instemmingsverzoek moeten wijzigen, totdat jullie een versie hebben ontvangen waarmee jullie in kunnen stemmen. Dat is mijn advies wat betreft het onderhandelen over de percentages. En … geef niet te snel toe.

     Veel succes met de onderhandelingen.

   Weergave van 1 reactie thread
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.