OR-CURSUS.com - het trainingsbureau voor ondernemingsraden!

Bestuurder wil informatie niet verstrekken

OR Forum Forums OR & Bestuurder Bestuurder wil informatie niet verstrekken

Weergave van 1 reactie thread
 • Auteur
  Berichten
  • #377
   RoaldKleist
   Sleutelbeheerder

    De volgende vraag werd mij per e-mail gesteld:
    Onze werkgever wil bepaalde vragen niet beantwoorden.
    Dit zijn vragen zoals:

    1. Is er een inzicht in de afvalstromen? Wat gebeurt er met beton dat terugkomt van een werk / klant?
    2. Worden afvalstromen doorbelast aan de klant?
    3. Wij willen graag de plannen inzien die de directie heeft gemaakt m.b.t. de energieklasse C waaraan gebouwen moeten voldoen per 1 jan 2023.
    4. De directie gaf aan dat er een plan gemaakt moet worden om de CO2 uitstoot van lease auto’s vast te leggen, is dit gedaan?
    5. De beschikbaarheid van cement is een groot probleem, hoe denkt de werkgever dit aan te passen?

    Hoe kunnen wij hiermee omgaan?

    • Dit onderwerp is gewijzigd 1 jaar, 10 maanden geleden door RoaldKleist.
   • #379
    RoaldKleist
    Sleutelbeheerder

     Ik vraag mij altijd af wat de reden kan zijn waarom een bestuurder bepaalde informatie niet wil verstrekken. Maar goed, helaas komt het nog wel eens voor. De stappen die de ondernemingsraad kan zetten zijn de volgende:

     1. Nogmaals benadrukken dat de OR de informatie wil ontvangen en waarom. Verwijzen naar artikel 31 lid 1 WOR. En een korte termijn noemen waarbinnen jullie de informatie willen krijgen. Laat merken dat jullie serieus de informatie willen hebben.
     2. Hebben jullie de informatie niet gekregen, dan overgaan tot weergeven van het proces dat je wilt gaan bewandelen om de informatie te krijgen. Daarmee bedoel ik dat de ondernemingsraad uitlegt wat de volgende stappen zullen zijn. Wees er wel bewust van dat jullie die stappen dan ook moeten zetten, als de bestuurder blijft weigeren de informatie te geven.
     3. Een bemiddelingsverzoek indienen bij de bedrijfscommissie. Dit kan op het volgende adres: https://www.ser.nl/nl/thema/Bedrijfscommissie. Dat is een orgaan van de overheid. Het orgaan bemiddelt en is gratis. De uitspraak van het orgaan is niet bindend.
     4. Mocht het uitstapje naar de bedrijfscommissie niet het juiste resultaat hebben gehad. Dan kunnen jullie naar de kantonrechter gaan. Maar eerst even een advocaat inschakelen. Want je hebt voor deze stap een advocaat nodig. De kantonrechter zal de bestuurder dwingen om de informatie te geven. Tenzij er een wet is die bepaald dat de OR de informatie niet mag ontvangen. Maar dat komt vrij weinig voor, dan moet je bijvoorbeeld denken aan bijzondere persoonsgegevens in het kader van de AVG. Dus in principe zal de rechter de bestuurder dwingen de informatie te geven. De rechter onderzoekt namelijk niet of de OR de informatie nodig heeft. De rechter gaat er namelijk vanuit dat wanneer de OR bepaalde informatie vraagt, de OR die informatie ook nodig heeft.

     Ik hoop dat deze informatie jullie helpt.

     Met vriendelijke groet,

     Roald Kleist

   Weergave van 1 reactie thread
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.