Bij overtredingen van de CAO of het personeelshandboek zul je eerst moeten bepalen of het om een individueel geval gaat. Als het namelijk een individueel geval betreft, dan kun je als OR beter de zaak met rust laten. Een individu kan namelijk naar het juridisch loket gaan voor ondersteuning. Natuurlijk pas nadat een overleg met de werkgever mislukt is.
Gaat het om een stelselmatige overtreding, dan spreek je hem daar eerst op aan. Mocht de werkgever doorgaan met het overtreden van de CAO, dan kun je als OR het best contact opnemen met de vakbond. De vakbond is namelijk de contractpartner van de werkgever. Zij hebben samen de CAO afgesloten. De vakbond is daarom het aangewezen instituut om met de werkgever in conclaaf te gaan. Als dit niet helpt kun je naar de toezichthouder (RvC, AvA of RvT) gaan en de overtredingen voorleggen. De toezichthouder (RvC, AvA of RvT) kan de bestuurder erop aanspreken en uiteindelijk de bestuurder ontslaan.
Als een werkgever zich stelselmatig niet aan zijn eigen personeelshandboek houdt, getuigt in mijn ogen niet van goed werkgeverschap en is een overtreding van art. 7:611 BW. Als je er niet met de werkgever uit komt, dan zou ik contact opnemen met de toezichthouder (RvC, AvA of RvT). Het kan namelijk niet zo zijn dat een bestuurder regels blijft overtreden. De toezichthouder (RvC, AvA of RvT) kan de bestuurder erop aanspreken en uiteindelijk de bestuurder ontslaan.