OR-CURSUS.com - het trainingsbureau voor ondernemingsraden!

9 urige werkdag

OR Forum Forums Rechten van de OR 9 urige werkdag

Weergave van 1 reactie thread
 • Auteur
  Berichten
  • #195
   09012284
   Deelnemer

    Onze werkgever wil 1 lijn in de fabriek gedurende 5 weken 1 uur extra laten doordraaien. Mag hij werknemers verplichten dit uur extra te blijven werken?

   • #196
    RoaldKleist
    Sleutelbeheerder

     Of de werkgever dit mag doen hangt af van:

     1. Wat erover in de CAO staat,
     2. Wat erover in het arbobeleid van de onderneming staat en
     3. Wat erover in de individuele arbeidsovereenkomst staat.

     ad 1

     Als in de CAO bepaald is dat de werkgever de werknemers 5 weken lang een uur extra mag laten werken. Dan kan de ondernemingsraad niets ondernemen. Als het verzoek van de werkgever een overtreding van de CAO betekent, dan kun je de werkgever hierop aanspreken. Trekt hij zich daar niets van aan, dan kun je contact opnemen met de vakbond.

     ad 2
     In het arbobeleid van de onderneming staat ook het één en ander over arbeidstijden en het afwijken daarvan. Als het verzoek strookt met het arbobeleid van de onderneming, dan staat de werkgever in zijn recht en kun je als OR weinig ondernemen. Ja, je zou middels het initiatiefrecht een ander beleid voor kunnen stellen. Maar dat lijkt mij in dit geval niet aan te raden om te doen. Het gaat namelijk om een korte periode van 5 weken.
     Als het verzoek van de werkgever wel afwijkt van hetgeen in het arbobeleid staat, dan moet de werkgever een instemmingsverzoek bij de ondernemingsraad indienen. Indien dit het geval is, zou ik de werkgever verzoeken een instemmingsaanvraag in te dienen.

     ad 3
     Over arbeidstijden kunnen individuele afspraken gemaakt worden. Als de werkgever hiervan af wil wijken, dan is het aan het individu om daarmee in te stemmen of niet. De ondernemingsraad speelt hier geen rol in.

     Ten slotte
     Bij conflicten over werktijden wordt gekeken naar het werknemersbelang en het werkgeversbelang. Stel dat de productie erg stagneert als de werknemers niet een uur extra werken, dan zal al snel in het voordeel van de werkgever besloten worden.

     Het is een ander verhaal als dit elk jaar gebeurd. Dan zou je de werkgever vragen kunnen gaan stellen. Is er wel genoeg personeel? Kunnen de roosters verbeterd worden? Kunnen er uitzendkrachten ingehuurd worden? Of je kunt de werkgever verzoeken een onderzoek in te stellen naar de oorzaak.

   Weergave van 1 reactie thread
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.